返回列表 發帖

點解要反對政改,點解要懷念港英政府?

我係一個八十後既青年,係我細個的時候,曾經經歷英國殖民地統治,到而家出黎社會做野,又經歷中國既管治。對我黎講,香講回歸,都算係一件好事。1997年以前,香港仲在港英政府統治的年代,所有港督都係由英國議會委派落黎,香港人無得say no,只可以對英國好似隻哈巴狗一樣做一隻GOOD DOG,又或者做「乜都得先生」say yes。在早期時候,連立法會議員同區議員都未有得選,而且連官方語言都要係用英文,個陣直情係君主集權、強權統治的社會,鬼佬比香港人高一級的不合理年代。而家,香港回歸左中國之後,香港人有《基本法》既保障,確立左「一國兩制,港人治港」既高度自治原則,香港人起碼可以經過普選揀自已鐘意的人做行政長官。
      我真係唔明點解要反對政改,點解要懷念港英政府?每個制度既確立都要經過測試先可以進步及檢討,唔向前行一步不特止,仲要原地踏步,原地踏步對香港有益咩?而且,香港既政改必須要向前,香港人一直希望有普選權,今次的政改方案真係唔可以一拖再拖,係袋住先定袋一世,我相信時間係可以証明一切。

返回列表